Здраве

Как да ядем хляба, за да нямаме проблем със захарта

Хлябът има висок гликемичен индекс, което означава, че бързо освобождава глюкоза и може да повиши нивото на кръвната захар. За да избегнем проблеми е добре да се замразява или препича.

Замразяването на белия хляб и последващото му нагряване (например препичането му в тостер) намалява гликемичния му индекс наполовина.

Това е така, защото по време на такава обработка се произвежда повече нишесте, което не се усвоява напълно от тялото и действа като фибри – преработено от полезните чревни бактерии. Благодарение на това нишесте в състава, хлябът се усвоява по-бавно, което осигурява по-добро засищане след консумация и избягва скокове в кръвната захар.

Замразеният, изпържен в масло бял хляб, макар и с по-нисък гликемичен индекс, не е здравословна храна. Вместо това изберете хляб с високо съдържание на фибри със семена, трици и ядки.

Хлябовете с високо съдържание на фибри включват различни видове, като например:

Пълнозърнест – приготвен от брашно, получено от цели зърна, включително обвивките на зърната, които съдържат значителни количества фибри.

Ръжен – Ръженото брашно в състава му е с високо съдържание на фибри, така че ръженият хляб също е добър източник на фибри.

Хляб със семена – семена като ленено семе, чиа или слънчоглед се добавят към тестото, което увеличава съдържанието на фибри в хляба.

Многозърнест хляб – съдържа смес от различни зърна като пшеница, ръж, овес, ечемик и други, което също повишава съдържанието на фибри.