НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Как полицаи създават условия за катастрофа

Жандармеристи спират служебен автомобил в нарушение на закона. Това се случва от известно време в димитровградското село Ябълково. Там коли на жандармерията престояват на кръстовище, което е в разрез със закона. Служителите на МВР провеждат операции по линия на битовата престъпност, но нарушават правилата.

Всъщност от снимките, с които разполагаме, се оказва, че има различни мнения. Според шофьори, служителите на МВР не извършват нарушение, въпреки че спират на кръстовище. Водачите обясняват, че видимост има за всички участници в движението в този участък.

Попитахме и полицаи за ситуацията. Ченгета обясниха пред нас, че нарушение има. Според правилата автомобилът може да спре така, както е на снимките, но трябва да са включени маяците. Нещо, което ние констатирахме, че не е така, дори и в тъмната част на денонощието.

Има и още едно нарушение, което има и юридическо обяснение. Става дума за нарушение на чл. 98 ал. 6 от закона, където е записано, че: „Престоят и паркирането са забранени на по-малко от 5 м от кръстовище, във всяка една посока“. Идеята е да не се пречи на маневрите, подхода при завоя и възприятията на останалите участници в движението.