Здраве

Кафето може да навреди на червата

Кафето може да навреди на здравето ни, въпреки че има много ползи заради оксидантите в него.  Причината е в някои от добавките, които слагаме в кафето. Вредата е най-вече за червата.

Рафинирана захар

Бялата рафинирана захар „причинява тежки възпалителни заболявания и също е хранителен източник за лоши чревни бактерии“. И когато тези лоши бактерии започнат да се размножават, това обикновено причинява свръхрастеж и дисбаланси в микробиома на червата, което води до „отрицателни последици за здравето на цялото тяло“.

Изкуствени подсладители

Докато бялата захар е враг на нашите черва, изкуствените подсладители също не са здравословна алтернатива. Могат да раздразнят червата и да причинят дисбиоза на чревния микробиом. Дисбиозата може да причини стомашно-чревен дискомфорт като газове и подуване на корема.

Пълномаслено мляко

Млечните продукти могат да причинят силно чревно дразнене при някои хора. Пълномасленото краве мляко представлява най-голям риск за здравето на храносмилателната система. Млечните продукти съдържат лактоза, която е особено трудна за смилане от някои хора. Препоръката е да се избират немлечни млека на растителна основа, като бадемово или овесено мляко.