БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Кой какво каза в първия ден на 48 НС

Новите депутати положиха клетва днес и след това последваха изказванията на лидерите на партиите.

Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. „Въпреки краткия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди. Пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България и Европа времена“, обърна се президентът Румен Радев към депутатите днес.

Единството и мирът ще са в основата на позицията на коалиция ГЕРБ-СДС по всички въпроси в този парламент. Ние ще се стремим тук да има съгласие, а в страната да има мир. Държавата се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие и обиди и клевети към политическите опоненти, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

Всички дадохме дума да решим проблемите на хората, да започнем да градим тази България, за която си мечтаем. В този парламент ПП ще възстанови работата си от там, където беше спряна, този път като конструктивна, предвидима опозиция. Това каза Кирил Петков от ПП. 

Отговорността е на всички. Много е лесно да кажеш, че избирателите са ти отредили място на опозиция – това е безотговорно. Изборите за пореден път изведоха сходна конструкция на парламента и народът не овласти еднопартийно правителство. Дори първите две групи не могат да образуват мнозинство. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Доволни ли сте, че за пореден път Народното събрание ще събере не народни представители, а безразборна евроатлантическа тълпа, каза председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Таван на цените, на парното, тока и газа, внася БСП в новия парламента. Нужно е увеличение на доходите, подкрепа за енергийно бедните, социално бедните, младите работещи семейства. Това обяви при откриването на 48-ото НС лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В България има проблем на модел системна корупция. Съдебната реформа, реформата на ВСС е крайъгълен камък за решаването на всички проблеми. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. 

Българският народ ни изпрати в парламента, за да търсим решения, а не да го занимаваме със себе си или да демонстрираме партиен егоцентризъм. Това каза лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.