НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Колко е купения вот в президентското село

От полицията вчера съобщиха, че 59-годишен мъж е бил арестуван, защото е купувал гласове в Харманлийско за изборите на 4 април. С ареста ченгетата са осуетили купуване на гласове и за вота от миналата неделя. От МВР Хасково не съобщиха селото, където мъжът се е подготвял за купен вот. Полицаи обаче разказаха пред нас, че става дума за харманлийското Славяново. Това е селото на президента Румен Радев.

Това ни накара да проверим какво се е случило на изборите през април и сега. И картинката се оказа следната.

На 4 април в село Славяново са имали право да гласуват 602 избиратели, но до урните са отишли 320 души. ГЕРБ са взели 128 гласа, БСП – 51, ИТН – 39, а ИМВ – 41. Най-много преференции – 87 е получил Георги Станков – Семката от хората на Бойко Борисов.

А на предсрочните избори на 11 юли нещата се обръщат съвсем. От всички допуснати 600 човека, секцията в Славяново е била посетена от 196 души. ГЕРБ получават едва 21 гласа, БСП – 53, ИТН – 82, ИМВ – 41. А за Георги Станков са гласували едва 6 човека. Какво се е случило, че Семката е загубил толкова много народна любов, може само да се предполага.

А задържаният мъж е признал пред полицаи и пред съдия, че е купувал гласове. Полицаи обясняват, че с удара са предотвратили купуване на гласове, което е било замислено да се направи в родното село на президента Румен Радев – Славяново. На пресконференция днес зам.-районният прокурор Антон Иванов съобщи, че един глас се е търгувал за 80 лв. До момента по случая са разпитани 10 души, които признали, че са взели парите.

сн. ОД на МВР Хасково