Здраве

Конопеното и тиквеното семе помагат за кръвното налягане

Специалисти обясняват по какви механизми се случва това. Излишно е да повтаряме до какви смъртоносни усложнения може да доведе хипертонията, за щастие, всеки има избор да предотврати такъв лош сценарий.

Например с начина на хранене като цяло и по-точно – подбрана подходяща диета за такова състояние като хипертонията.

„В клинични изследвания се изясни, че употребата на определени семена е свързана с подобряване на маркерите за здраво сърце – казва терапевтът Ирина Андреева. – Те могат да помогнат за подобряване на липидния профил, за намаляване на възпалението, за понижаване на кръвното налягане и поддържане на здраво сърце.“

Конопеното семе, което е богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини, допринася за поддържането на здравословен баланс на мазнините в организма.

Конопените семки съдържат също така аргинин – това е аминокиселина, която подпомага изработката на азотен оксид, който на свой ред допринася за поддържане на кръвоносните съдове и на нормално кръвно налягане. Терапевтът д-р Андреева препоръчва ежедневно да изяждаме по 2-3 супени лъжички семена, чийто еквивалент е 30-45 г.

Тиквените семки са мощен източник на магнезий, който играе решаваща роля в регулирането на артериалното налягане и поддържането на здраво сърце. „Те също така съдържат полезните за сърцето мононенаситени киселини, целулоза и антиокдинанти“, добавя терапевтът.

А относно количеството, необходимо за получаване на ползи и ефект за здравето, д-р Андреева съветва да консумираме от 30 до 60 г тиквени семки на ден./zdrave.to/