БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Конституцията: Има как премиерът да се задължи да се яви в парламента

Има как премиерът в оставка Бойко Борисов да бъде задължен да се яви в парламента и да отговаря на въпроси, въпреки че е в отпуск, съобщава „Дневник“. В Конституцията има процедура, по която министър-председателят да бъде задължен да се яви пред депутатите, но неговото отиване зависи от председателя на Народното събрание.

От „Дневник“ са запитали конституционалисти, които са обяснили, че Борисов е длъжностно лице, а в чл. 80 на основния закон е записано: „длъжностните лица и гражданите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им предоставят исканите от тях сведения и документи“. Според специалисти по конституционно право задължаването може да влезе в ход едва след като премиерът в оставка бъде поканен и откаже да се яви. При отказ би могло, според тях, да бъде предупреден, че може да се стигне и до принудително довеждане. Конституцията допуска това, след като говори за задължаване.

Пак според тази информация довеждането на премиера може да стане или чрез НСО или чрез МВР. Досега в новата история на България не е имало такъв случай.