България

Машините за вота са пробити. Не гласувайте с тях

Доклад на ДАНС показва монипулацията с вота с машини.

Преди старта на заседанието днес в Народното събрание е бил проведен председателски съвет. На него е бил разгледан доклад на ДАНС, изпратен до председателя на Росен Желязков. В този сигнал се съдържа информация, че на 25 октомври, 2 дни след като ЦИК направи публично генериране на хеш кода, който е ключов за защита на машините, с които ще се гласува, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е бил заснет от охранителна камера да влиза в залата, да повтаря цялата процедура и да я снима с телефона си.

По този начин според ИТН изборите са опорочени и според тях не бива да се гласува с машини. По думите на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов става дума за „държавен преврат“.

По неофициална информация на този съвет все пак са присъствали и депутати от „Възраждане“.

Тошко Йорданов каза, че ще извикат за изслушване в парламента вицепремиерът Мария Габриел, която в момента замества премиера Николай Денков, който не е в страната заради участие в заседание на Европейския съвет в Брюксел. При липса на кворум тя може да бъде извикана на изслушване в председателския съвет, отбеляза Йорданов.

След като гръмна скандала започнаха и оправданият, че няма манипулации. Вече се чуват призиви за отлагане на изборите с една седмица.

сн. архив