Коментари

МВР и прокуратура отново гуша за гуша заради полицейски чадър над дрогиран шофьор

Разследват полицейски чадър над дрогиран шофьор, който уби мъж на Околовръстното шосе в София. Вътрешният министър Иван Демерджиев обясни, че от „Вътрешна сигурност“ са открили доказателства, че полицейският автомобил и возещите се в него полицаи, са видели катастрофата и не са предприели действия. Те дори са ескортирали Любенов по пътя. Двамата полицаи от 6-то районно бяха отстранени от длъжност, ние поискахме те да бъдат задържани за 24 часа, но прокуратурата не се съгласи“, каза Демерджиев.

Катастрофата, при която бе убит французин стана на 25 септември.

Демерджиев допълни още, че от „Вътрешна сигурност“ са предложили двамата да бъдат задържани и да им бъдат отнети телефоните. След като наблюдаващият прокурор се запозна с материалите, той не позволи задържане и пое контрол върху разследването, като предупреди че не трябва да се оповестяват данни, за да не се пречи на хода му. Естествено, ние се съобразихме с това, но тези действия в последствие бяха интерпретирани като опит на МВР да прикрие полицаите. Дирекция „Вътрешна сигурност“ установи всички факти и обстоятелства и на тази база беше образувано второ досъдебно производство, което да касае именно действията на полицейските служители. Още на 30 септември, когато са докладвани материалите на прокуратурата, въпросните служители бяха отстранени от длъжност и бяха образувани дисциплинарни производства със заповед на директора на СДВР, бяха им отнети значките, уточни министър Демерджиев.

„Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура.

Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел – то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”.