КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Министрите на Радев готвят ли ни за война? /ДОКУМЕНТИ+ВИДЕО/

В последно време се усилват притесненията на все повече българи, че България ще влезе във войната на страната на Украйна и срещу Русия. Основателни ли са притесненията на хиляди българи, че могат да бъдат мобилизирани заради нагъзването ни на САЩ?

Документи, подписани от служебния премиер – Гълъб Донев, са доста притеснителни. В документ с дата от 13 април е записано, че трябва да се определят военни формирования и структури, които да допълват въоръжените сили и да се определи запаса. /Вижте/

Мотивите за решение на № 166 от 7 март тази година на Министерски съвет са повече от скандални. /Вижте ги/

 

Репортерската ни проверка установи, че в последния ден на 48-то НС, на 1 февруари на закрито заседание, без публично да бъде оповестено е била приета поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили на България. От седемте парламентарни групи, само тази на БСП са били против. Всички присъствали депутати от „Възраждане“ са подкрепили промените. В поправката има две променени думи от предходния текст – „военни формирования“ и „съюзнически сили“. Досега формата на участие на наши войски в мисии на НАТО беше доброволна, но вече става задължителна с решение на парламента“.

И сега, ако се върнем малко назад във времето, когато президентът Румен Радев беше на среща във Варшава, то тогава американският президент му каза в прав текст – Вие сте първата отбранителна линия – страните от Източния фланг на НАТО, като се започне от Балтийските републики, Полша, Румъния и България.

Картината изглежда пълна. Има само още едно нещо, което подсилва притесненията на хората. И то е в Конституционния съд/КС/, където отново забелязваме активността на служебния кабинет. А КС отклони искането на Министерския съвет за тълкуване на основния закон заради запасняците. Най-общо им бе казано, че КС не дава консултации. Още през януари служебният кабинет е поискал задължително тълкуване на чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Конституцията, според който подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон като защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Питането точно е било – Допуска ли се въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?

И от КС им отговорят: Текущият законодател е този, който следва да направи преценка, в съответствие със средата за сигурност и заплахите за страната в конкретния исторически момент, на необходимите (адекватни на средата за сигурност) и възможни (обезпечени) начини за подготовка на гражданите за изпълнение на задължението им за защита на отечеството“.

/Цялото решение на КС – приключващо дело №2 по дело 2/2023 – вижте ТУК/

Вчера Виктор Островски, който е бивш шпионин от МОСАД направи анализ, в който се казва, че България тайно се готви за война в Украйна.

Какво точно коментира той, може да видите във видеото:

Изказвания по въпроса от властта не сме чували. Единствино след като изтекоха секретни документи от ПЕНТАГОНА беше заявено, че България няма да дава изтребители на Украйна. Това обаче не успокоява българите, а темата вълнува все повече.

сн. Уикипедия