НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Министърът на културата провери Александровската гробница

Министърът на културата проф. Велислав Минеков провери днес състоянието на оригиналната тракийска гробница край хасковското село Александрово. Повод за негова инспекция станаха снимки от преди близо месец, на които се видало, че състоянието на гробницата е лошо.

Необходимо е опазването на това уникално българско съкровище – Александровската гробница, да продължи, без да се пестят средства. Трябва да продължи реставрацията й и да бъде осигурена климатична инсталация, заяви пред журналисти министърът на културата. По думите му гробницата е едно от най-големите културни богатства не само в България, но и в Европа. Той изрази тревога от дългогодишното неглижиране на състоянието на културно-историческата ценност. И каза, че докато е министър ще положи усилия за отпускане на средства и допълни, че съдействие трябва да има и от община Хасково.

Според проф. Валентин Тодоров, експерт в тази насока, заяви, че за 20 години почти нищо не е направено, освен залепването и инжектирането с хидравлична вар на паднали части от мазилката – технология, прилагана за първи път у нас. „Японците веднага разбраха какво богатство е Александровската гробница и дадоха 2.6 млн долара, а тук освен в музея не е направено нищо“, каза той.

Предварителните изчисления сочат, че са необходими по-малко пари от тези, които Япония е дала на България.

сн. Павел Данев