БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Министър Георги Гьоков: Безплатни забавачки от 1 януари са възможни

Безплатните забавачки може да влязат в сила още от 1 януари, заяви днес пред Bulgaria ON Air социалният министър Георги Гьоков. „В София и други по-големи градове проблемът е в липсата на места за всички деца. Затова за там обсъждаме вариант родителите да получават ваучери, които биха могли да използват в частни градини. Трябва да има компенсация за тях. Наясно сме, че е необходимо да се строят нови детски градини, но това отнема време“, каза още той.

Държавните забавачки да бъдат безплатни беше една от социалните заявки на кабинета „Петков“. Тази мярка ще излезе на държавата близо 200 млн. лв. на година, показват изчисленията. 

Малко по-късно от Министерски съвет съобщиха, че се отпускат допълни средства за социални услуги и една от тях е изграждане на детски градини. По думите на шефката на кабинета Лена Бориславова е взето и решение за среща с кмета на София Йорданка Фандъкова, на която да се изясни защо има неусвоени средства по програмите за изграждане на детски градини, с оглед на недостига на места в столицата.