ПРЕПОРЪЧАНИТехнологии

Мистериозни радиосигнали от космоса озадачават учените

В началото на тази година учени от Общия институт на VLBI ERIC обявиха, че са засекли повтаряем бърз радиоимпулс (FRB), който идва от спираловидна галактика, подобна на Млечния път, съобщава сайтът на института. Това е и най-близкият подобен импулс, който учените засичат, но той се оказва и най-изненадващ.

Импулсът идва от „радикално различна среда“ спрямо предишните подобни засечени космически явления. Бързите радиоимпулси са една от големите загадки на Вселената. Учените стават по-добри в тяхното засичане, но за сега изглежда, че всяко ново подобно откритие променя досегашните обяснения на учените за произхода му.

FRB обикновено трае хилядна от секундата, като в повечето случаи са единични импулси. Учените вече са засекли стотици подобни, като сред тях има и някои, които са повтаряеми, т.е. с повече от един импулс, като понякога той не е с редовна и предвидима пулсация.

От всички импулси, само 4 са „локализирани“, т.е. с установена зона на произход. Първият повтаряем импулс е засечен през 2016 г., като той е идвал от много малка галактика с „екстремни условия“. „Това беше странно и доведе до повече въпроси, отколкото отговори“, коментира в сайта на института Бенито Маркоте, ръководител на екипа, направил проучването.

През юни 2019 г. учените са засекли друг повтаряем импулс, който преди това е бил открит през 2018 г. Източникът отново е бил локализиран и за пет часа наблюдение са засечени четири импулса. Всеки от тях е бил с продължителност по-малко от две хилядни от секундата.

Благодарение на подобрените технологии и методика, учените са локализирали източника на този импулс в регион, който е с ширина само седем светлинни години. За космическите мащаби това е доста малък район. След това зоната е наблюдавана с най-големия оптичен телескоп на Земята в Хавай.

Чрез него е е открит и първоизточникът на импулсите – малка галактика, която се намира на 500 млн. светлинни години от Земята. Учените дори са успели да локализират и зоната вътре в галактиката – място, където тече активен процес на формиране на звезди.

Откритието поставя под съмнение досегашните обяснения за генерирането на бързите радиоимпулси. То е и най-близкият източник на такива сигнали, който е засичан досега. Условията, под които са генерирани, също са коренно различни от досегашните. Учените се надяват, че чрез допълнитлени наблюдения ще могат да разберат повече за „тези мистериозни импулси“, казва Джейсън Хеселс, съавтор на проучването.

Източник: Vesti.bg