България

М. Габриел се закани да върне празен мандат

Мария Габриел ще върне празен мандат утре в 12 часа, ако ПП ДБ не приемат нито едно от предложенията на ГЕРБ за споделена отговорност. СПоред Деница Сачева, която също е част от преговрония екип, България отива на извънредни избори.

Никакво съгласие не е имало нито за персоналния състав на правителството, нито по подписване на споразумение за съвместно управление, каза Габриел.

„Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и на вицепремиера, да има възможност за смяна на министри – това беше категорично отхвърлено. Затова на този етап ние оставаме твърди в линията ни за управлението на страната. Ще върна празен мандат“, категорична бе Габриел.

Тя заяви, че „имаме фундаментални различия в това ГЕРБ да бъде пълноправен партньор. За нас спорът се води за това, че първата политическа партия с най-много депутатите трябва да бъде равнопоставена в управлението. Предложихме състав на правителство. Дори и днес, виждайки, че все още има различия, предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само със смяна на премиера и вицепремиера. Това бе категорично отхвърлено. Затова на този етап ние оставаме твърди в линията ни за управлението на страната“.

От ПП ДБ отговориха с увъртания и хленчения. От многото им приказки стана ясно, че са готови да дадат 7 министерства на ГЕРБ.