БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

М. Кукушева: Не връщайте ДДС на хляба, цената ще се стигне до 3,00 лева

Нулевото ДДС на хляба не означава замразена цена на този продукт. Ако някъде има поскъпване, то се дължи на липсата на работна ръка в бранша и опитите на производителите да увеличат доходите на заетите при тях хора.

Това обясни за БНР Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Тя добави, че хлябът е единственият продукт, който през последните осем месеца не е поскъпнал, като в момента цената му е стабилна:

„Абсолютно стабилни в момента са цените на газа, който поевтиня чувствително. Цената на енергията е стабилна, при това тя е субсидирана, ние сме много енергоемък бранш. Цената на основната за нас суровина – брашното, е чувствително стабилна. Единственото, което при нас има покачване и продължава да се покачва, е цената на човешкия труд. Цената на труда на всяко хлебно и тестено изделие представлява 50% от продажната цена. Няма хора, които да работят, да полагат нощен труд, да полагат празничен труд, няма желаещи, независимо , че заплатите в нашия бранш са едни от най-високите в преработвателната промишленост. Минималната работна заплата е нето 200 лева“.

Мариана Кукушева се позова на данни от Системата за агропазарна информация, според които цената за килограм хляб в момента е под 2,50 лева. Според нея, ако се върне ДДС, цената ще се стигне до 3,00 лева и ще продължи да расте./БНР/