НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

М. Тянкова: Надявам се да направим работещ екип. Съдии водили негативна кампания срещу колеги за ВСС

„Надявам се искрено да успеем да направим работещ екип. Имам надеждата, че този състав на ВСС ще е работещ, защото голяма част сме административни ръководители, а другата част са зам.-председатели. Надявам се, че с колегите ще можем да се сработим и да решим проблемите. Че ще имаме силите да вземем така необходимите тежки и непопулярни решения, които се отлагаха години наред. Защото ако не го направим, съдебната реформа ще продължи да стои на хартия. Ако ние сами не я направим, ще ни я наложат отвън.

Това каза на пресконференция днес Миглена Тянкова, която през почивните дни бе избрана за новия ВСС от съдийската квота.

Все още обаче не е ясно дали новият ВСС ще заработи от октомври, тъй като не е избрана политическата квота. Последно сред депутатите се говори, че са се разбрали 3 членове да бъдат избрани от управляващата коалиция, а другите 3-ма да са от опозицията, твърди неофициална информация от политическите среди.

На наш въпрос дали по време на предизборната кампания е имало „удари под кръста“, Тянкова каза: „Не съм си позволила нито веднъж да кажа нещо срещу колега, който е кандидат. Имаше 7 кандидати от Съюза на съдиите в България, вървяха в комплект при представянето си в съдилищата. Самите те ни наричаха „съдебни номенклатури“. Според мен част от кандидатите водиха негативна кампания срещу тези, които заемаме някаква административна длъжност. Това не остана тайна за никого. Моето становище е, че това доведе до резултата на тези колеги“.