Коментари

Навършват се 149 години от залавянето на Левски

Навършват се 149 години от залавянето на Апостола

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. в Къкринското ханче, където е бил отседнал на път от Ловеч за Букурещ, заедно със съратника си Никола Цвятков, за да пренесе там архива на революционния комитет.

Фатална според историците обаче се оказва среща с турски заптиета ден по-рано в местността „Пази мост“. 

Теодор Тончев от ловешкия исторически музей разказа версията на Никола Цвятков за залавянето на Апостола:

„Някъде към 2.30 ч. на вратата на кръчмата се чука и Никола отива да отваря. Обаче чува гласа на същото заптие , което предния ден ги е срещнало на Пази мост. Тогава съобщава това на Левски, който е вътре в одаята.  Тогава пред Левски не остава нищо друго, освен стегнат набързо през задния вход,за да не отваря вратата да скърца, решава да я прескочи.

И там казва зад дувара имаше скрити три заптиета.  И тежестта на тялото на Левски, потурите му се закачват той пада заедно с вратата напред. Трите заптиета го затискат. Той успява да ги разхвърля със сила и ранява едното от тях.

Цялата потеря се съсредоточава на това място. Заптиетата стрелят залпово по него, като един куршум го лизва само по дясната част на главата, а вече при настаналата борба да го залавят едно от заптиетата  замахва и с нож му отрязва половината от лявото ухо и заптиетата го залавят като той е завързан с пояса си и чак тогава те разбират, че това е Левски“./БНР/