Технологии

Намериха непознати морски дълбоководни бактерии

Китайски учени изолираха непознат щам морски бактерии с уникални характеристики. Те са събрали проби от седименти от дълбоководен студен извор в океана. Те са симулирали растежа на бактериите от пробите с хранителна среда и антибиотици. Генното секвениране са извършвали в отделни колонии.

Сред бактериите учените са идентифицирали щама ZRK32, койторасте по-бързо от останалите. Преди това е бил причислен към рода Poriferisphaera.

Допълнителен анализ показал, че образецът има генетична прилика с представители на този род, но има и разлики. Това предполага, че щамът е нов, неописан досега вид.

Новият щам успешно расте в богата на хранителни вещества среда и се възпроизвежда чрез пъпкуване. Той също така е включен в цикъла на азота.

Под въздействието на азот под формата на нитрат или амоняк, щамът започва да отделя вирус. Този вирус ускорява растежа на Poriferisphaera hetertotrophicis и други морски бактерии. Той съществува съвместно с гостоприемника, без да го убива, и ускорява азотния метаболизъм в дълбоководните микробни общности.

Азотният цикъл, осъществяван от бактериите, е важен процес, при който се освобождава азот за изграждане на нуклеинови киселини, аминокиселини и протеини – градивните елементи на живота.