НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

На полицейския протест в Хасково: Обидени сме

„Обидени сме и от ръководството на МВР, и от правителството. Водят ни на първа линия в борбата с коронавируса, а всъщност сме под чертата“. Това каза един от полицаите, който тази вечер излезе на протест пред сградата на РПУ Хасково.

Близо 100 души от системата на МВР в Хасковска област и от Кърджали излязоха на мирна демонстрация в знак на несъгласие с водената политика. Полицаите остават не удовлетворени, въпреки че вчера им бе обещано увеличение на заплатите с 15%. Те настояват повишението да е с 30%.

Докато разговаряме към нас се приближава и друг полицай, който обяснява, че те вече са 36-ти в списъка на службите на първа линия в борбата с пандемията, за които държавата обеща да финансира заради борбата със заразата. Оказва се, че дори обещаните 600 лв не са получени от много полицаи. Имало такива, които са взели премии по два пъти, а други изобщо.

„Разбира се, че такова отношение действа демотивиращо. Но не е имало моменти, когато да захвърлиш всичко“, казва още полицаят. „Разочароващо е, че цяло лято охраняваме протестите, че хвърляха бомби по нас, а сме под чертата. Освен това обрахме негативите на обществото“, допълва той.

На наш въпрос, защо има техни колеги, които не излизат на протест, той отговори: „Защото се страхуват, защото ще започнат проверки от началниците, които уж ще бъдат по устав“. Той допълни, че в МВР имало доста служители, които са с коронавирус.

До този момент нито веднъж властите в Хасково не са съобщили, че има полицай или пожарникар, който да е дал положителен тест за КОВИД-19.

Хасково е поредният град, в който се състоя мирен протест на полицаи, пожарникари и жардармеристи. Преди тях недоволство имаше във Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Благоевград и др. Тази вечер ченгетата обясниха, че не са склонни да правят компромиси и да отстъпват. Това по думите им трябва да сторят министъра и управляващите.

Имаше не малко част, които тази вечер отказаха да разговарят с журналистите. Полицейският протест бе охраняван от полиция. На 8 ноември, когато е професионалният им празник, в София ще се проведе национален протест.

/Умишлено не съобщаваме името на полицая, с който разговаряхме, за да не стане обект на проверка/