Новини

„Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци“

Д-р Веселина Узунова представи днес второто допълнено издание на историческото си изследване и разказа „Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци“. Това е подаръкът, който Хасково получи по повод 8 септември- една книга, събрала историите на десетки хасковски фамилии, поставили началото на индустриалното развитие на нашия град.

Гости на представянето на книгата бяха потомци на славните хасковски родове от цялата страна. Оцелелите след комунистическите репресии наследници на родовете Мантови, Арнаудови, Чоневи разказаха спомени и не пропуснаха да изтъкнат връзката си с Хасково.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев поздрави авторът д-р Веселина Узунова и сподели, че след като е прочел първото издание на книгата е останал силно впечатлен от малко известното, но изключително впечатляващо минало на Хасково. „Вече бях чувал част историите за най-известните хасковски предприемачи- Мантови, Стойчо и Кица Марчеви, Арнаудови, Чоневи и други, но начинът, по който д-р Узунова ги е разказала е наистина разтърсващ“, сподели Станислав Дечев. „Трябва да знаем собствената си история. Включително и тази за икономическото развитие на Хасково през миналия век, преди идването на комунистическата власт. Ще цитирам само един пример. Нашите хасковските индустриалци са управлявали икономически, чрез тютюнопроизводството, не само Южна България, но и голяма част от Северна Гърция. Хасково е бил икономическо чудо“, разказа кметът и допълни: „Затова държах тази книга да я има, да бъде във всяко училище и читалище, за да може всеки хасковлия да знае историята си и да има кураж да работи и да се развива“, каза Станислав Дечев. Той благодари искрено на д-р Веселина Узунова и посочи, че Общината е направила малкото- да финансира изданието, а големият труд е на авторката, затова ѝ благодаря, че го направи за Хасково“, обобщи градоначалникът.

Повече от час наследниците на най-мощните хасковски индустриални и търговски фамилии останаха в Градската градина, за да споделят спомени и да отнесат в домовете си книгата за неразказаните истории на своите предци.