Спорт

Новият ансамбъл показа за първи път пред публика композициите си/ВИДЕО/

Новият ансамбъл по художествена гимнастика (жени) показа за първи път пред публика композициите си за настоящия сезон. Наследничките на олмипийските ни шампионки изиграха новите си съчетания по време открито контролно състезание преди участието им в турнира Гран При на Марбея. Пред публика композициите показаха и индивидуалните състезателки при жените Боряна Калейн, Ева Брезалиева, Стилияна Николова  и Елвира Краснобаева, Дара Стоянова и Никол Тодорова  при девойките. Тодорова взе участие в проверката,  въпреки че не води централизирана подготовка с националния тим.

Старши-треньорът Весела Димитрова и помощничките й Михаела Маевска и Ясена Стойнева ще разчитат този сезон на Петя Борисова, София Иванова, Вая Драганова, Елена Георгиева, Женина Стефанова и Биляна Везирска. Композицията с пет обръча е поставена на част от музиката от бенефиса „Сън“ на олимпийските шампионки от Токио 2020, а смесеното – с три ленти и две топки е нов аранжимент на Евгени Димитров на народната песен „Лале ли си, зюмбюл ли си“.

„Днес в интерес на истината ми харесаха, защото на тренировка сме още в доста ранен етап на подготовката. Видях в тях една мобилизация и желание да се представят наистина на ниво. Имаше много вълнение и притеснение, за първи път играят пред публика. Някои от момичетата години наред не са играли на състезание, така че наистина ми харесаха, че се пребориха до края за това, което могат да покажат. Аз както знаете винаги искам да са много различни в двете съчетания. Музиката на обръчи предразполага към един мащаб, каквито са изискванията за новия правилник. Отзад костюмите са много интересни, нещо като извънземни хора би трябва да бъдат, а за лентите е логично да направя съчетание на българка музика, след като Световното първенство през септември е в София. Аз харесвам много тази песен и мисля, че е много красива и ще се хареса на всички хора в България и по света. Чула съм доста добри коментари относно музиката. Имаме още много работа и по двете съчетания, наблегнали сме на артистичността и сложността както винаги, момичетата изглеждат перфектно, в много добра физическа форма са, просто им трябва наистина време да си отработят съчетанията и елементите. Работим най-вече да се сработят като отбор. Те са наистина много ярки индивидуалисти , всяка от тях е с изключителен характер и доста трудно може би ще се сработят. Но работим в тази посока и съм оптимист за бъдещето и на новия ни ансамбъл. Полагаме изключителни усилия целия треньорски щаб в това, колкото е възможно момичетата да се сработят и да заиграят, но наистина, повярвайте ми, това е много труден процес и изисква време, така че Дай Боже да са здрави всичко ще бъде наред, сигурна съм. Решението за София беше мое предложение. София изяви огромно желание да играе в ансамбъла. тя каза, че е тренирала гимнастика само и само, за да играе в ансамбъл, така че Илиана Раева и аз уважихме нейното желание. Колкото повече желание имаш да се включиш в ансамбъла това е чудесно. Наша е идеята да ползваме музика от спектакъла „Сън“. Това е малка препратка, както и началните пози на двете съчетания, към първото стъпване на килима на олимпийския отбор и началото на този, така че Дай Боже и тези момичета да достигнат до върха на спорта“, коментира Весела Димитрова след контролното.

Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска ще участват на всички Световни купи тази година (без Ташкент, Узбекистан) и на възможно повече турнири, за да свикнат да играят пред публика. Първото състезание за ансамбъла е Гран При на Марбея, след което предстои Световната купа в София от 8 до 10 април.

При жените победителка в контролното състезание е Стилияна Николова, която е първа в многобоя, на топка и лента.

В многобоя втора е Ева Брезалиева, а трета – Боряна Калейн, която днес допусна грешки.

Брезалиева е първа на обръч и бухалки.

При девойките в многобоя най-висок сбор събра Елвира Краснобаева, следвана от Дара Стоянова и Никол Тодорова.

Краснобаева е първа на обръч, топка и бухалки, а Стоянова – на лента.

„Много съм доволна, защото за първи път изиграха съчетание без грешка на обръч. Второто съчетание, което е много по-трудно като изпълнение заради лентата и се изисква много повече работа, допуснаха лоши изхвърляния, които отиграха много умно. Това е нещо като бойно кръщение. Аз лично съм много доволна от това, което видях. До вчера те нямаха нито едно изиграване с по-малко от 5 или 6 грешки. Очаквах с леко притеснение изиграванията, защото не са в оптималната форма. „Боряна Калейн тръгна много добре, тренира много силно, по-скоро мисля, че става дума за проблем, който не можем да овладеем вече няколко години. Търсили сме доста лекари, видяхте, че на съчетанието с бухалки тя беше с тампон в носа. Много често при напрежение и по-силна загрявка ѝ тече кръв от носа. Смятам, че Боряна в Марбея ще се концентрира максимално. Не съм доволна от представянето ѝ, но не съм притеснена, защото тя тренира много сериозно. „Видях една много огнена и пламенна Ева (Безалиева – бел.ред.) с малки грешчици. Деспа Кателиева, която е директор на националните отбори, след приключване на състезанието каза, че никой в света няма композициите на българките. Предстои много работа. Но мисля, че България ще бъде много ярка във всичките си гарнитури тази година, и при девойките, при ансамбъла и при жените – индивидуално. Ще направя предложение за драстични промени в индивидуалното, основно ще касае подготовката на жени – индивидуално. Но това ще разберете след Купа „София“. Не трябва да забравяме, че имаме една година по-малко до Олимпийските игри. Нямаме време, трябва ни много точна стратегия за налагане на нашите гимнастички“, сподели след края на контролното президентът на БФХГ Илиана Раева./БНР/