България

Н. Минчев: Не е говорено да бъда кандидат-премиер

Не са водени до момента такива разговори с мен. Така бившият председател на 47-ия парламент и депутат от „Продължаваме Промяната“ (ПП) Никола Минчев отговори на въпроса дали той може да е номинацията за премиер, ако третият проучвателен мандат бъде даден на БСП или „Демократична България“. Пред Nova той определи това като спекулация, защото по думите му не е ясно на кого ще бъде връчен третият мандат. Минчев каза, такъв разговор не е воден и в ПП.

Относно възможността в рамките на настоящия парламент да се сформира ново мнозинство, той смята, че е сложна задача. По принцип винаги е по-добре да се правят опити, независимо дали има малък шанс за успех, каза Минчев.

Попитан дали ПП може да се яви на евентуални нови избори заедно с „Демократична България“, бившият председател на парламента отговори: „Това е въпрос, който ще бъде поставен наистина за разглеждане, когато вече стане ясно, че вървим към избори“. Той смята, че този въпрос изисква сериозен анализ.

Минчев коментира, че ПП е върнала неизпълнен проучвателния мандат, защото не е намерила необходимата подкрепа от 121 депутати. Според него въпросът не е „просто да има мнозинство“ само за избирането на кабинет, защото „винаги зад правителството трябва да стоят поне 121 народни представители“. 

Относно коментара на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е можел да даде трима депутати за подкрепа на правителство с мандата на ПП, Минчев каза, че не му е известно да е имало „такава оферта“. Самата концепция за даване на депутати от страна на партиен лидер ми е доста странна и честно казано, откровено не я подкрепям, каза той. 

Минчев счита връщането на хартиените бюлетини за стъпка назад./БТА/