Новини

Обновиха купола на Пантеона на тракийци в Маджарово

Вчера приключи работата по монтирането на новия титаниев купол на Мавзолея костница в Маджарово. Ремонтът е във връзка с отбелязването на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, 110 години от разорението на тракийските българи и 100 г. от интернирането на българите от Беломорска Тракия на гръцките острови и окончателното им прогонване от Тракия и заселването им  в България.  „Остана да се боядиса оградата на пантеона и да се подновят пейките с помощта на младежите от Маджарово и от двете тракийски дружества в Хасково и Харманли. Финансова помощ за това ще ни окаже кметът на градчето Ерджан  Юсуф“, съобщи за РСЗ председателят на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково – Кирил Сарджев. Той припомни, че за облагородяването на мемориалния комплекс, посветен на избитите над 1 800 български бежанци от Беломорска Тракия,  през пролетта бяха засадени 120 фиданки.

На 4-ти октомври 1913 г. на това място при р. Арда, завършва трагичният поход в търсене на спасение на бягащите от Беломорска Тракия българи. При преминаването на  границата през реката, край тогавашното с. Ятаджик, бежанската колона е застигната от башибозук. Малобройните чети на воеводите Димитър Маджаров и  Руси Славов самоотвержено се бият срещу многократно превъзхождащия ги и добре въоръжен враг, за да дадат възможност на повече  хора да се прехвърлят на спасителния бряг на реката. Благодарение на смелостта и саможертвата на воеводите и четниците им, 20 000 българи от Беломорска Тракия преминават на българска територия, но над 1 800 жени, деца и старци загиват под турския ятаган. По-късно, в близост до  лобното им място е издигнат Мавзолей-костница, в който са пренесени костите на много от убитите невинни български бежанци./ През 1948 г./

А през 1995 г. в двора на пантеона е построена и църквата „Св. Петка“ в памет на загиналите.

Днес венци и цветя на паметника на 10-ти Родопски полк поставиха кметът на Хасково – Дтанислав Дечев и областният управител – Гинка Райчева.

сн. БНР Стара Загора