Новини

Обрат по делото „Кумгейт“

Софийски градски съд е отменил решението на колегите си от Районен съд София по т. нар дело „Кумгейт“. В. „Сега“ съобщава, че втората съдебна инстанция оправдава евродепутатът Елена Йончева.

Делото започна по тъжба на Делян Добрев от ГЕРБ. Както от Taran.news писахме състав на Районен съд София прие, че Йончева е оклеветила Делян Добрев за 7 от 16-те си изказвания и постанови, тя да плати 7 000 лв обезщетение.

При обжалването сега обаче тричленен състав на Софийска градски съд приема обратното и я оправдава. В. Сега пише още, че според градските съдии не може да се направи категоричен извод, че здравословните проблеми на Добрев са се обострили заради изявленията на Йончева, а не заради напрегнатата му работа като политик по принцип.

Решението на СГС е окончателно.

В края на 2017 г. Елена Йончева оповести схема, според която на ключови позиции в местната власт са назначени роднини на Добрев и негови бивши бизнес партньори. Тя изнесе документи, според които зетят на Добрев Даниел Гаргов (всъщност – съпруг на първата му братовчедка) е не само председател на бюджетната комисия в общината, но и крупен изпълнител на проекти по програмата за саниране, като на един от обектите строителен контрол е била фирмата на родителите на депутата. По думите ѝ има и други високопоставени представители на местната власт, които са свързани с ексминистъра и които са заемали позициите си без конкурс.