Новини

Обсъждат миграцията в Хасково

„ЕС и миграцията е темата на конференцията, посветена на проблемите на потоците от граждани от трети страни към Европа, която Българската телеграфна агенция (БТА) организира в Пресклуба си в Хасково на 31 януари 2022, понеделник. Тя е част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която се осъществява с подкрепата на Европейския парламент.

Дискусията ще бъде в хибриден формат, като може да се проследи пряко във фейсбук страницата на БТА: https://www.facebook.com/events/910851876238579.

От миналата година миграцията към страните от ЕС и свързаните с нея въпроси, политики и дебати, е отново на челно място в дневния ред на обществата от стария континент.

Според данните, предоставени на БТА от Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, през изминалата 2021 година молбите и издадените статути за международна закрила на мигранти в нашата страна са около 3 пъти повече, отколкото тези през 2020 година.

„Гранична полиция“ също отчита ръст от над 3 пъти на задържаните по границата на страната и във вътрешността нелегални имигранти.

В дебата ще се включат и ръководители на местни институции, които пряко или косвено имат отношение към проблемите на миграцията.

Очаква се конференцията да открият евродепутатите Ева Майдел, Андрей Новаков и Радан Кънев, областният управител на Хасково Катя Панева, кметът на Хасково Станислав Дечев и генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който ще е и модератор.

сн. архив