НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Обявяват два дни грипна ваканция в Хасково и Димитровград

Понеделник и вторник – 30 и 31 януари учениците в Хасково Димитровград ще бъдат във ваканция. Почивните дни ще бъдат опредлени със заповед на кмета Иво Димов. А към 15.30 ч стана ясно, че и кметът на Хасково – Станислав Дечев е издал заповед за неучебни 30 и 31 януари.

Според Димов броят на отсъстващите ученици в общината е около 25%, а в детските градини и яслите – доста по-висок.

Димов изтъква, че ако ваканция не бъде обявена от РЗИ, то той той ще издаде заповед и двата дни ще бъдат слети с междусрочната ваканция.

В началото на седмицата РЗИ изнесе статистика, а според нея заболеваемостта от грип намалява в сравнение с предходната седмица. Кметът обясни пред Taran.news, че има много заболели учители, което се отразява на учебните занятия. Освен това, той изтъкна, че вече са ясни оценките за първия срок.

А в заповедта на хасковския кмет се казва, че заради висока заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип към настоящия момент на територията на община Хасково и настъпилите усложнения при голяма част от децата и възрастните, както и заради запълнения капацитет на Детско отделение при МБАЛ Хасково, които представляват непредвидени и извънредни обстоятелства, и с цел превенция на риска от заразяване сред учениците, дните 30.01.2023г. и 31.01.2023г. ще бъдат неучебни за училищата на територията на Община Хасково.

Заповедта е изпратена на началника на PУO – Хасково, ще бъде връчена и на всички директори на училища.

сн. puls.bg