НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Около 13 000 души били лекувани от инвазивните кардиолози в Хасково

Между 1 200 и 1 300 души са хората, които имат нужда на година от кардиолозите в инвазивното отделение на хасковската болница. Това каза днес изпълнителният директор на хасковската лечебница д-р Георги Гелов. Днес се навършват точно 10 години откакто в областния център заработи това отделение. Около 13 000 човека са били лекувани за това време в отделението.

То бе създадено по времето на д-р Славчо Близнаков, който в момента е шеф на софийската университетска болница „Св. Анна“. Той също днес бе в Хасково по този повод.

Според д-р Георги Гелов най-много са пациентите с остър коронарен инцидент, което ще рече, че са в прединфарктна фаза, а отделението създава среда за лекуването в т.нар „златен час“.

Д-р Славчо Близнаков обясни, че при създаването на отделението се е казвало, че никой няма да разреши да се направи. „Заедно с колегите решихме, че не трябва да искаме разрешение, а след това да ни простят, че сме успели да го направим от нулата“, каза той. И добави: „Болницата нямаше собствени пари, не получи средства и от държавата. Всичко стана с един бизнес план и с абсолютната отдаденост  на наличните кардиолози“.

Кардиологът д-р Антони Гогов обясни, че само хората с инфаркти са около 3 000 души, които са преминали през отделението. Преди навлизането на инвазивната кардиология в Хасковска област смъртността е била 15%, а сега е около 7%, добави той. Пациентите с инфаркт са на възраст между 19 и 92-годишна възраст.

Медицинските сестри и лекари, които работят в отделението са 30 човека.