НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Окончателно: „Спаси Хасково“ не съществува

Административен съд Хасково отряза сдружението „Спаси Хасково“, което обжалва и пред магистратите, това че не им беше позволено да се регистрират. Първо те бяха отрязани от ОИК, а след това и от ЦИК. Taran.news описа случая.

Заседанието, с което беше поискано от съда да отхвърли решенията на ОИК и ЦИК беше гледано днес от 3-членен състав. Административните съдии са приели, че решението е взето от компетентен орган. Правораздавателите приемат точно доводите, които изтъкнахме и ние в предишни публикации. А те са – в ЦИК няма регистрирана партия или коалиция с наименование „Спаси Хасково“ за участие в изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г., както и че този субект е юридическо лице с нестопанска цел. Съдът посочва, че в наименованието на местната коалиция – жалбоподател, не могат да се съдържат думите „Спаси Хасково“.

Веднага след като оповестихме скандала получихме телефонно обаждане от Мартин Узунов, който е част от тази сглобка. В разговора Узунов натъртваше, че ще се явят на изборите, дори и да има хора, на които не им харесва това.

Следва да се направи уточнението, че може да се явят на вота през октомври, но няма да са с това име, а от това следва, че сега трябва да обясняват, защо допуснаха гафа.

Решението на Административен съд – Хасково не подлежи на обжалване.