НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Осъдиха майката, чието дете счупи хасковски паметник

Майката на детето, което счупи главата на един от войниците на паметника в Хасково, е осъдена от Районен съд Хасково да плати на кметството 431 лв. Съдът признава, че малчуганът е счупил главата на единия от войниците на паметника.

Инцидентът стана на 30 октомври 2022 г. Няколко дни по-късно полицията разкри, че дете чрез покатерване нанесло повреди върху паметника на „Незнайния войн“. Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство, защото се оказа, че детето не е навършило 12 години. Според държавното обвинение в случая деянието е непредпазливо, малолетният не е познат на полицията, не се води на отчет и не притежава лоши характеристични данни, т.е деянието е инцидентно.

От община Хасково обаче са завели дело и са поискали парите си за ремонт, а той по фактура струвал 1 800 лв. В хода на делото от кметската администрация са занижили иска на 718 лв.

Пред магистратите майката на детето е поела отговорността и е признала, че синът и е повредил главата на войника докато е играел. Тя обаче е оспорила сумата, която иска общината. Заявила, че главата на война е била повредена още преди детето й да се покатери. А това се доказва от представена експертиза.

Съдът намаля исканите пари от общината, защото по паметника наистина имало пукнатини от преди инцидента, а от администрацията не са предприели никакви мерки. Майката на детето трябва да плати и разноските, които са 450 лв. Районен съд Хасково обаче осъжда и общината да плати 240 лв на жената заради отхвърлената част от исковата претенция.

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Хасково.