НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Откриха животни „фантоми“ в Любимец и Свиленград

Редица нарушения в животновъдните обекти в Хасковска област констатираха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщават от областна администрация. Инспекция е извършена в четири обекта в общините Любимец и Свиленград.

Собствениците или ползвателите на животновъдните обекти са представяли неверни данни, печелили са с предимство правото да ползват обшински пасища, мери и ливади, и неправомерно са били финансово подпомагани чрез субсидии от Държавен фонд „Земеделие“. По този начин са ощетявали други реални земеделски стопани, националния и европейския бюджет.

От събраните данни ставало ясно, че в четири от обектите отговорните лица са съпрузи. В три от обектите нямало никакви животни и следи от пребиваването им. Към датата на проверките обаче, животните били вписани в системата.

Освен това от областна администрация информираха, че са открити и множество несъответствия относно изискванията за отглеждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, различни GPS координати и др.

В първия обект в с. Йерусалимово, община Любимец, липсват 139 говеда, които фигурират в информационната система, във втория животновъден обект, също в с. Йерусалимово, все още са вписани 77 броя говеда, които физически липсват. В третия обект в с. Лисово, Свиленградско, при извършената проверка на място също не е установено наличие на животни. Покривът на сградата и част от оградата и стените са разрушени. В обекта липсват поилки и хранилки и е видно, че там скоро не са били отглеждани животни. Пълномощникът на отговорното лице на обекта попълва декларация, в която декларира, че към дата 07.10.2021 г. там не се отглеждат никакви животни, но при направена справка в системата са налични 98 броя говеда.

На виновните лица ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

Докладът с констатациите е изпратен до главния прокурор,  заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“, Областна дирекция на МВР Хасково и ръководителя на инспектората на МЗХГ.