Новини

Отмениха „Южна пролет“ в Хасково

Във връзка с усложнената обстановка и гласувано от НС извънредно положение за територията на цялата страна, кметът  на  община  Хасково Станислав Дечев обяви конкретни мерки, които са в компетенциите на местната власт.

Затварят се всички детски градини и ясни от понеделник, 17 март до 29 март 2020г. Преустановяват се всички спортни, културни, развлекателни и масови прояви на открито и закрито, независимо къде се провеждат, в зали на общината или в читалищни салони, библиотеки, музей и т.н.

Отменят се литературните дни „Южна пролет“.

Преустановяват се всички видове извънкласни занятия, които се провеждат в Младежки център Хасково, в читалищата на територията на общината, репетиции, тренировки и т.н. Общинските спортни комплекси и зали за масови мероприятия са затворени.
Центровете за обществена подкрепа са с мерки повишена биосигурност. Във всички тях е забранено влизането на външни лица, както и ползвателите на услугите да напускат центровете.
В центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания има 28 лица. При тях всички посещения също са спрени, самите деца не напускат социалното заведение.

Затварят се клубовете на пенсионерите и на социалните съюзи.
Всички общински центрове работят при мерки за повишена биосигурност. Затварят се млечните кухни.

Остава да работи Домашният социален патронаж, който обслужва 150 възрастни самотни хора. До тях храната ще достига, както и до сега, но при повишени мерки за сигурност, както за персонала на патронажа, така и за потребителите.

В община Хасково от понеделник ще бъдат предприети допълнителни мерки за превенция на разпространението на коронавирус. Всички видове услуги, които могат да бъдат извършени по електронен път, ще се предоставят само по този начин. Ще се завишат мерките за по-строг филтър в сградите на общината.

Общината, съвместно с ОД на МВР, Общинска полиция, КОРЗ и Горско стопанство ще създадат групи, които още от тази вечер ще контролират изпълнението на Заповедта на министъра на Здравеопазването. Кметът Станислав Дечев уточни, че част от големите ресторанти и търговски вериги в града вече са преустановили работа, съобразявайки се с мерките за биосигурност, които наложи от днес Националния щаб.

„Искам да призова всички граждани на община Хасково да спазват мерките максимално стриктно, да бъдем по-отговорни към себе си, защото само така ще защитим и предпазим от страдания и нашите близки. Нека бъдем дисциплинирани. Към гражданите, които са под карантина е молбата ми да я спазват стриктно, защото това е отговорност към всички нас и към най-близките Ви хора“, подчерта кметът. Проверки за спазващите карантираната ще се извършват постоянно.

снимка: община Хасково