НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Отменят актове за неносене на маски заради полицейско престараване в Димитровград

Полицейско престараване по време на извънредното положение през март стана причина съдът да отмени актове на хора, които са били глобени заради неносене на маска. Няколкото случая са в Димитровград. Само за една седмица са отменени 3 наказателни постановления.

В първия случай, на 28 април полицаите съставили акт на собственик на автосервиз, който си почивал без предпазна маска, при отворена врата и без да има хора. В друг случай, отново на 28 април, възрастен мъж бил на гости на свой приятел, където си забравил маската. Върнал се да я вземе, но на метри от дома на авера му, е засечен от полицаите и глобен. Ден по-късно, към 21 часа полицаи установяват димитровградчанин без маска и му пишат акт.

Всички те са получили наказателно постановление за 300 лв., и са обжалвали. Прави впечатление, че в мотивите си по два от казусите съдия Петър Петров е написал, че става дума за „Типичен случай, при който обществената опасност до такава степен липсва, че прави деянието не обществено опасно, т.е. то няма характеристиката, присъща да е нарушение. Това прави наказателното постановление неправилно – друго основание за неговата отмяна“.

Основната причина за отмяна на тези актове обаче остава, че има драстично разминаване между написаното в актовете и издадените наказателни постановления, които носят името на директора на ОД на МВР Хасково. А разминаването според съдия Петър Петров е, че: „Следва между текстовото описание на нарушението и неговата цифрова квалификация да е налице пълно единство и съответствие, а също така единство и съответствие да има между квалификацията в акта и наказателното постановление, което не е изпълнено в случая и представлява нарушение на процесуалните правила“.

Още при първото заключване на държавата магистрати предположиха, че се задава вълна от дела заради маските.

снимката е илюстративна