Коментари

Петър Стоянов: Как истината за приватизацията ще излезе от куфарчето на проф. Ханке

”Изминаха 30 години, откакто правим приватизация и въпреки това – досега не сме стигнали до една приемлива истина за приватизацията. И аз се чудя на лековерността на нашето общество – как истината за приватизацията ще излезе от куфарчето на проф. Стив Ханке. Тук даже и не говоря за куфарчето му – аз съм много смутен и много загрижен от лековерието и наивността, които започват да властват.

Вече войните не стават с танкове, а с идеи, с които едно общество да се самонавива и тръгва в друга посока. Това е хибридна война. Не може някой да ни казва нещо и ние да го приемаме винаги за чиста монета. Ние не вярваме на собствените си институции. Нащата държавност губи смисъл, това е повод институциите да се замислят.“

Това заяви пред bTV бившият президент  Петър Стоянов, коментирайки изказването на проф. Стив Ханке за куфарчето му с документи за корупция в правителството на Иван Костов.

„Ако докладът на НСС е компромат, защо да се вторачваме в куфарчето на проф. Ханке, след като не вярваме на нашата институция? Хората са готови да повярват на всеки, който им каже нещо, поясни той.

Прокуратурата и проф. Ханке могат да си общуват. Но за мен е унизително – да ме питат дали преди 20 години съм получавал куфарче с някакви „тайни и компромати“, заяви Стоянов

Той отбеляза, че документите на проф. Ханке, които той е разглеждал, не са му направили впечатление: „Аз бях в състояние с това да се занимавам три-четири месеца. След това мнозинството излъчи правителство начело с Иван Костов. И какъвто и сигнал да дойдеше при мен, аз го препращах или на тях, или на прокуратурата“.

„С Костов сме имали немалко пререкания, както знаете. Те никога не са били блестящи. Аз и досега смятам, че той не постъпи блестящо, след като изрече една очевидна лъжа – всички досиета и лустрацията са се случили благодарение на Петър Стоянов. Но независимо от отношенията ми с Костов, аз не мога да излъжа и да го поставя в неприятна ситуация. Ние не сме били президент и премиер за собствения си кеф, ние поехме една държава, която бе в руини“, припомни той.

Източник: Фрог нюз