БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Пет варианти обсъждат за връщане на учениците в клас

Пет варианта са обсъждани миналата седмица, които касаят връщането на учениците в клас. Решение, кой от тях ще бъде приложен, все още няма.

Министерството на образованието обмисля да се изреждат всички класове поне за по седмица присъствено, за да не губят нормалната комуникация и да наваксат пропуски. Най-лошият сценарий ще бъде и децата от началния курс пак да си останат вкъщи, ако обстановката се влоши. Прогимназиалният и гимназиалният етап продължават с дистанционното обучение, е следващият вариант. И тук обаче има много условности.

Третата възможност е връщане на всички ученици в клас в училищата, където броят на децата е малък. Има се предвид училищата с 200 – 300 ученици. В големите градове могат по класните стаи да се завърнат само учениците от 5, 7 и 12 клас. На тях им предстоят изпити.

Обсъждана е и възможност за стъпаловидно връщане на отделни класове. Една седмица се връщат 5 клас от едната смяна и 8 от другата, втората седмица се връщат 6 и 9, третата – 7 и 10 от втората смяна.