Здраве

Подводните камъни на веганството

Веганството е предмет на дебати както сред лекарите, така и сред хората, които се грижат за здравето си още от самото му възникване. По случай Международния ден на веганите РИА Новости помоли експерти да споделят мнението си по въпроса, включително доколко хората могат да се откажат напълно от животинската храна и как тази диета влияе на здравето и качеството на живот.

Валентина Адаева, диетолог:

Най-често веганството се избира заради модните тенденции или влиянието на други хора. Друга причина са митовете и погрешните схващания за храната. Антибиотици в млякото, месо, причиняващо рак, живак в рибата – всички тези спекулации предизвикват страх и формират погрешна представа за здравословното хранене. Но според науката единствената правилна диета е балансираната, която включва всички видове храни.

Не мога да кажа, че съм категорично за или против веганството. Аминокиселините и протеините, които се съдържат в месото, могат да бъдат открити и в бобовите растения, например. Основното нещо е да се грижите да приемате разнообразни храни, за да си набавите всички необходими елементи. В супермаркета можете да си купите десетки млека на растителна основа, кисело мляко и други богати на калций продукти. Соята е подходящ вариант за веганите. Но не е нужно да разчитате само на нея.

Елена Здонова, учител по хата йога:

Практикувам веганство от около половин година. В нашите реалности това е доста лесно – има десетки магазини и дори кафенета за вегани. Но в момента съм по-скоро против подобна диета – малкият ми опит не разкри значителни ползи за тялото ми. Въпреки че временното веганство може да бъде добро разтоварване за човек, който обикновено злоупотребява с бързата храна или червеното месо – подобно на детоксикация и глад.

Да се откажете от всички животински продукти в името на по-доброто здраве е все едно да се откажете от хлебни изделия, за да не натрупате излишни килограми. Силовите тренировки могат да се съчетаят добре с тази диета. Но постигането на резултати в сериозни състезания е по-трудно за спортистите-вегани: високите натоварвания изискват повече мускули.

За да натрупат мускулно тегло, спортистите се нуждаят от много протеини в диетата си. Да, те може да са растителни, но организмът усвоява само около 30 процента от тях. Животинският протеин е около 90 процента усвояем, а яйчният – около 100 процента. Представете си колко много соя, тофу и бобови растения трябва да ядете.

Веганството увеличава рискът от нараняване на ставите, сухожилията и костите. Без животински продукти организмът не получава колаген и желатин, които са градивните елементи на сухожилията и съединителната тъкан. А тъй като хранителните добавки са получени от животински материал, те не трябва да се консумират от убедени вегани.

Наталия Лобова, диетолог и експерт по красота:

Сред моите познати има вегани. Някои от тях са станали вегани от етични съображения, а други смятат, че месото крие риск от рак. Според други изборът на веганите понякога е свързан и с религията.

Но ако просто не искате да ядете месо, може да страдате от стомашно-чревни проблеми: организмът ви казва, че не може да усвоява животински продукти. Тялото ни е интелигентно и в този случай трябва да го слушаме./Дарик нюз/