НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Приеха бюджета на Димитровград

Точно 46 минути бяха необходими на общинските съветници в Димитровград днес, за да приемат финансовата рамка за 2024 г. Според изготвения бюджет от общината, в Димитровград ще разполагат с над 83 млн лв или това е ръст от 3.62% спрямо миналата година.

Бюджетът беше одобрен от 28 общински съветници, трима бяха против, а двама се въздържаха.

По време на сесията днес стана ясно, че гражданин е предложил местният музей, библиотека и театър да бъдат прехвърлени към Хасково. Кметът Иво Димов определи това като лошо предложение. „Цяла България ще ни се смее, ако направим такова нещо. Това са фантасмагории“, заяви Димов, който по време на дебатите отново отчете, че бюджетът е рекорден и консервативен. Само два гласа бяха положителните за прехвърлянето на културните институции към областния град.

Градоначълникът обясни на съветниците, че финансовата рамка изглежда така, защото има преходни остатъци, както е във всички общини в страната.

И допълни: „Приходната част е ограничена, лимитирана е, а разходната част скача с 19.7% заради повишената минимална заплата. Този бюджет е сериозен, той е функция на това, което не сме изпълнили миналата година“.

Дневният ред на местните парламентаристи беше само от една точка.