България

Продават румънски и украински яйца в кутии с българското знаме

Продължават да продават яйца от Румъния и Украйна в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство, цитирани от БНР.

Сигнали за тези порочни практики браншът подава от близо година, но до момента проверки по тях почти няма, а ако ги има, са безрезултатни, защото проверяваните са предупредени предварително.

Преди дни представители на асоциацията са представили проблемите си пред премиера в оставка Николай Денков и дори му занесли кутия с яйца, които незаконно се продават в българската търговска мрежа.

„Имаме сериозен проблем вноса на яйца от Украйна и Румъния. Има нелоялни практики“, категоричен е председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

„Български търговци купуват яйцата, преетикетират ги, препакетират ги, слагат нов срок за годност и ги пускат в търговската мрежа“, допълва той.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство разполагат с „вторични доказателства, не директни“, пояснява Даниел Божанков. По думите му, ние си произвеждаме 40% от пилешкото, което се потребява на българския пазар, или около 120 000 тона пилешко месо, а същевременно в магазините се продава основно българско месо./Дарик нюз/