ПРЕПОРЪЧАНИ

Путин: Западът иска руснаците „да се избиват помежду си

Президентът на Русия Владимир Путин направи първо изявление след съботните събития с Евгений Пригожин и „Вагнер“.

В обръщение от Кремъл, Путин нарече акцията опит за братоубийство и благодари на руския народ за подкрепата и солидарността в този сложен момент. Според него руснаците са били обединени пред отговорността за съдбата на отечеството.

Руският президент обяви, че бойците от „Вагнер“ могат да се влеят в редиците на редовната армия, а тези, които не искат – да отидат в Беларус.

Ще подчертая – в самото начало на събитията незабавно бяха предприети всички необходими решения за неутрализацията на възникналата заплаха, за защита на конституционния ред, живота и сигурността на нашите граждани“, каза той.

Путин заяви, че при всички случаи въоръженият метеж е щял да бъде „смазан“, а организаторите му са го разбрали.

„Те всичко са разбрали, в това число, че са предприели престъпни действия за разкол и отслабване на страната, която сега противостои на колосална външна угроза. Това е безпрецедентна ситуация, когато на фронта при заповед „Нито крачка назад“ загиват наши другари. Именно такова братоубийство искаха враговете на Русия, неонацистите в Киев и техните западни покровители“.

Без нито веднъж да споменава името на Евгений Пригожин в обръщението си, Владимир Путин заяви, че организаторите на метежа са предали страната си и своите.

„Знаехме и знаем, че огромното мнозинство от бойците и командирите на групировката „Вагнер“ също са патриоти на Русия, верни на своя народ и държава“.

Президентът на Русия коментира още, че метежът е „реванш за провалите на фронта“ по време на украинското контранастъпление.

Путин благодари на президента на Беларус Александър Лукашенко за усилията му за разрешаване на ситуацията.

След обръщението си руският президент проведе работно съвещание с ръководителите на силовите структури./Дарик нюз/