БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Резил! Съдия Галя Георгиева забави дело, следено от Европейската комисия с близо година

На бившия член на Висшия съдебен съвет и настоящ апелативен спецсъдия Галя Георгиева й трябваха 11 месеца, за да напише решение по дело от списъка с процесите, следени от Европейската комисия. Георгиева е написала решението едва след като председателят на съда й е определил 3-месечен срок, който също не е бил спазен, става ясно от отговорите на Апелативния специализиран наказателен съд до „Сега“.

Става дума за процес срещу срещу бившия шеф на Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Майдън Сакаджиев, който според прокуратурата е извършил длъжностно престъпление. През 2014 г. Сакаджиев наредил на шеф на дирекция, който временно замествал и друг служител, да получи допълнително възнаграждение от 3500 лв. На първа инстанция Сакаджиев е оправдан. Съдията от спецсъда е написала мотивите за 3 месеца. На Георгиева обаче й били нужни 11 месеца и заповед от шефа й, за да потвърди оправдателната присъда. НПК казва, че решението на апелативната инстанция с мотивите се изготвя най-късно в 30-дневен срок, а ако делото е особено сложно – до 60 дни. Забавяне от 10 месеца не е изключение за съдебната система. Но като член на съвета Георгиева беше знаменосец срещу бавенето на дела – особено когато бавните съдии бяха от противниците на статуквото.

Апелативният спецсъд далеч не е претоварен. За цялата 2018 г. там са разгледани едва 95 дела. В съда работят 12 съдии. Това прави по по-малко от дело месечно на магистрат. Повечето казуси в този съд са мерки за неотклонение – 567. В съда работят 12 съдии. Това прави по-малко от дело месечно на съдия.

На 27 август „Сега“ изпрати въпроси до съда каква е причината 10 месеца по-късно все още да няма постановен съдебен акт. Отговор така и не беше получен.

СЪДИЯТА

В съвета тя беше част от твърдото ядро около главния прокурор Сотир Цацаров. След края на мандата си като член на ВСС Георгиева сама избра да стане спецсъдия. Тя се възползва от опцията да получи кариерен бонус, приета от парламента малко преди края на мандата на предишния съвет. Така, вместо да се върне в Апелативния съд в Пловдив, Георгиева поиска да гледа дела за висша корупция и организирана престъпност в София.

Заглавието е на Taran.news

Източник: в. Сега Снимка: Дарик нюз