НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Решават за нови мерки в лагера в Харманли, изпратиха още полицаи

Общинските съветници в Харманли ще разгледат на предстоящата си сесия мерките, които е набелязала временната комисия, относно бежанския лагер в Харманли. В момента там има 619 души настанени. Очаква се обаче броят им да нарасне със затопляне на времето.

Председателят на местния парламент Ангел Цанков обясни днес, че се подготвя подписка, с която ще се настоява пред държавата да бъде намален броят на мигрантите в лагера, който е най-големият в страната. Освен това Цанков, който е председател на временната комисия обясни, че ще излязат с решение на входа на лагера да се поставят т.нар „интелигентни камери“ за лицево разпознаване на обитателите.

Друга мярка, която е била разгледана в комисията е да се настоява по-голяма част от настанените да бъдат семейства, а не млади мъже.

Цанков обясни, че болницата, социалните, полицията, общината изнемагват с оформянето на документацията на мигрантите, които били предимно от Сирия.

Юристите на община Харманли са категорични, че не може да се проведе референдум, както поискаха недоволните на последния протест срещу лагера. Това било от компетенцията на държавата. Също държавата може да разреши лагерът да стане от затворен тип, а не както е сега от отворен.

Ангел Цанков, който се обяви за създаване на национална стратегия за мигрантите, ще внесе докладната записка още този месец и тя ще бъде разгледана на 27 март.

Заради сбиванията в София, от днес МВР са увеличили броя на полицаите, които се грижат за реда в района на лагера в Харманли. Това съобщи новият директор на центъра Йордан Панев. От полицията стриктно следят дали се спазва часът, в който трябва да се прибират чужденците от града в лагера.

Въпреки че от няколко месеца няма инциденти с бежанци в Харманли, хората в града продължават да се страхуват. Това показа репортерска анкета.