БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Румен Радев: Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО

Отдавна заявих, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това зависи от изпълнителната власт, заяви българският президент Румен Радев в изявление пред медиите.

„Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава когато се преборим с беззаконието, укрепим  върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват“,  каза още той.

Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината като гарант за възстановяване на общественото доверие, подчерта президентът.

„Днес имах разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав председателят на ДАНС, главният секретар на МВР, и началникът на НСО“, заяви Радев./БНР/