България

Символичен протест в пловдивски музей заради очакваната субсидия

Служители на Природонаучния музей в Пловдив посрещаха за пореден ден с протестни баджове посетителите. Недоволството им, както и на много техни колеги в музеите и галериите в цялата страна е заради размера на средствата , заложени в проекта за държавен бюджет за тази година. 

Предвиденото увеличение на основния стандарт за субсидиране на музеите и галериите за 2022 година е с 5% , вместо с поисканите 50%.

Директорът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров, който е и заместник председател на Сдружението на музеите у нас, обясни, че 50-процентното увеличение е било договорено с предходното правителство и е било наложително:

„Поради много силното напоследък различие с областта на  образованието се очаква много сериозен отлив на специалисти от сферата на културата към образованието. Това вече се е случвало“.

Тодоров напомни и за отлива на посетители в музеите заради пандемията и за високите сметки за ток, компенсациите за които, по думите му, не са достатъчни. Сходна е ситуацията и в Общинския институт „Старинен Пловдив“, посочи директорът Елена Кантарева-Дечева. 

„По отношение на електроенергията нашата държавна субсидия е не повече от 100 000 лв за следващата година, а изразходваната ни енергия за всичките ни обекти през месец януари е на стойност 54 000 и малко лева.“

Да бъдат чути – за това призовават управляващите служителите на музеите и галериите./БНР/

сн. rnhm.org