България

Сметната палата: Липсва контрол над държавните дружества

Дейността на министъра на икономиката по упражняването на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е достатъчно ефективна. Това е основният извод от извършения от Сметната палата одит на дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала за периода от януари 2018 г. до края на 2019 г.

Според Сметната палата липсва държавна стратегия как търговските дружества да повишават растежа на икономиката и нейната конкурентоспособност. 

Извод от одита е, че министърът на икономиката упражнява правата на собственост на държавата в „Плод – Зеленчук“ ЕООД, Габрово – дружество, което e със собствен капитал от 272 хил. лв., активи в общ размер на 285 хил. лв. и приходи от оперативна дейност от 146 хил. лв. В същото време търговски дружества, които имат в пъти по-големи обороти, управлявани активи и собствен капитал, не са под негови пряк контрол. Като пример се посочват дъщерните на Държавната консолидационна компания дружества като „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД (собствен капитал от 290 млн. лв., управлявани активи за 474 млн. лв. и приходи от оперативна дейност над 254 млн. лв. „Кинтекс“ ЕАД (собствен капитал от 81 млн. лв., активи за над 157 млн. лв. и приходи от оперативна дейност 120 млн. лв.) и други дружества от отбранителната индустрия като „Нити“ ЕАД и „Авионамс“ АД, както и „Еко Антрацит“ ЕАД, „Монтажи“ ЕАД.