КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Смиляна Нитова: Подкрепата към БСП се увеличава

Смиляна Нитова е кандидат-депутат от коалицията „БСП за България“ в 29 МИР – Хасково. Тя е втора в листата. Била е народен представител и преди това.

Г-жо Нитова, Вие от БСП се определяте като социална партия и много държите на социалната политика. Ако след 2 април сте в Народното събрание, какви приоритети ще изведете?

В краткия живот на 48-тото Народно събрание свършихме много работа. Ние от коалицията „БСП за България“ реализирахме голяма част от нашите предизборни обещания в социалната политика. Но има проблеми, които трябва да довършим. Затова нашето мото е „Да! Можем“ Защото сме доказали, че това, което обещаем го изпълняваме и можем да изпълним ангажиментите, които сме поели пред избирателите. Нашите политики са насочени към всеки български гражданин от раждането на децата до пенсионнната възраст. Имаме да довършваме неща и в образованието, и в социалната политика, и в доходите, дори и в областта на културата. Предвиждаме помощта за учениците до 4 клас да нарасне от 300 лв на 350 лв. Да осигурим еднократна помощ от 600 лв при раждане на дете, 1200 лв при второ дете, на трето дете – 1 700 лв. И за да подпомогнем семействата с репродуктивни проблеми предвиждаме всички процедури да бъдат безплатни. Т.е да дарим щастие на семейства с такива проблеми и да осмилслим живота им. Ще настояваме да обвържем размера на майчинството с размера на минималната заплата.  За образованието предвиждаме да се повиши издръжката на един студент, да се повишат средствата към университетите за научни изследвания, защото това е много важно за развитието на бизнеса. И най-вече да се преодолеят регионалните неравенства в образованието. Отдавна имаме ангажимент към децата да въведем един учебник по един предмет за всички училища в страната.

И стигаме до пенсиите, които Вие преизчислихте, но от Продължаваме промяната си присвоиха тази придобивка и я представиха като тяхна политика. Понеже главно пенсионерите са Ваш електорат, как в тази кампания ги убеждавате, че ще им увеличите парите, защото инфлацията вече ги стопи?

Реализираните социални политики с помощта на БСП се харесаха на други политически сили и побързаха да присвоят тези постижения. Ако сте забелязали в предизборната кампания, те говорят това, което благодарение на БСП се постигна и за безплатните детски градини, и училища, и пенсиите.  Ние отдавна говорим, че трябва да се върви към швейцарското правило за определяне на пенсиите. А то се свежда до следното: Ако човек се пенсионира сега на определена длъжност с определен трудов стаж и образование получава определена пенсия. Такава трябва да получи и този, който при същите параметри се е пенсионирал в предходни години. Да, инфлацията изяжда от парите, но това се първите реални стъпки, които сме осъществили.

Като че ли БСП отблъсна част електората си заради отношението Ви към към Русия. Аз не съм чул ясно да подкрепите Русия. Отделно от това лидерът на партията Корнелия Нинова казва, че България не е изнасяла оръжие за Украйна, но хората остават с впечатление, че сме давали?

Голяма част от българите са русофили. Ние сме против войната. Приехме украинските бежанци, подходихме към тях с доверие и взаимопомощ, но сме против износ на оръжие, защото то носи смърт. Смятаме, че военните действия трябва да спрат и проблемът да се реши по дипломатически път. Не е вярно това, което масово се тиражира, че в периода, когато Корнелия Нинова беше министър се е изнасяло оръжие за Украйна. България има с над 62 държави договори за износ на оръжие. Това се определя от междуведомствена комисия, в която не влиза само министъра на икономиката, но и на външните работи, на отбраната. Така че това не става с еднолично решение на единия от министрите. Много е важно да знаят гражданите, че в нито един договор не е посочена Украйна като крайна дестинация. За да нямаме санкции и да плащаме неустойки сме си изпълнили договорите с тези над 62 държави. Не може да търсим отговорност на другата държава какво ще прави с това оръжие. Аз често се шегувам, макар че е черен хумор, че може да си го използва и за своя употреба.

БСП пуснахте две подписки. Едната е срещу премахването на паметника на Съветската армия и срещу Джендър идеологията. Как вървят нещата по тях?

Към тези подписки се присъединяват не само членове и симпатизанти на БСП, но и много други граждани. Ние защитаваме нашата история и нашите паметници. Знаем максимата, че народ, който не тачи миналото си няма бъдеще. Реално нищо няма да постигнем с преместването на този паметник. Това е паметник на Съветската армия, но в последния етап на войната са участвали и българи срещу фашизма, т.е да поругаем паметта и на загиналите българи ли? Ще защитаваме не само този паметник, а всички, които разказват нашата история.

И за втората подписка получаваме много обаждания и подкрепа от родители, защото съхраняваме децата. Трябва да пазим децата. Против сме в училищата, в най-крехката възраст да се насажда такава идеология, която е свързана с Истанбулската конвенция. От БСП сезирахме Конституционният съд и той отсъди, че Истанбулската конвеция е против Конституцията за България. Нека, когато децата станат на 18 години сами да определят своя живот.

В момента обикаляте региона, какво Ви казват хората на тези събрания?

Протичат при голям интерес. Дискутираме нашите проблеми. Поемаме поръчения от тях. Мисля, че подкрепата към БСП се увеличава, защото хората реално виждат какво правим за тях.

Но в партията имате много проблеми. Много се карате. Гоните хора, а пък те правят други партии?        

В лявото политическо пространство има само една автентична лява партия с леви политики. И това е БСП и коалиция „БСП за България“.

Ако влезете в 49-тото Народно събрание, с какво ще се захванете за Хасковска област. Какво куца тук?

Много работи куцат в региона. И лошата новина е, че според данните на НСИ Хасковска област изпревари по бедност и Видин. И така Хасковска област е най-бедната в целия Европейски съюз. Има какво да работим. Трябва да има инвестиции, да има работа, за да остават младите хора в района и той да се развива.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!