НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

„Спаси Хасково“: Областната да спре фотоволтаиците

„Областният управител на Хасково да спре решението на местния Общински съвет от последната сесия, на която бе гласувано изграждане на фотоволтаичен парк край село Кижовник“. Това апелираха на пресконференция днес от „Спаси Хасково“. Според тях сделката е неизгодна, а щетата за общината е около 380 млн лева. Те изтъкнаха още, че не се създава работна ръка.

Мнозинството общински съветници в петък решиха, че инвестицията е добра и че постъпленията в бюджета ще са добри. Преди гласуването обаче точно тази точка за преобразуването на земя за частна общинска собственост поземлени имоти в селата Книжовник и Долно Войводино във връзка с изграждането на фотоволтаиците там, стана ябълка на раздора. Въпреки това докладната записка беше приета с 29 гласа „за“, 6 – „против“ и 1 – „въздържал се“.

„Управляващите намериха чудесна възможност в стария общински съвет, за да я прекарат без да се опитат да постигнат по-добри условия с инвеститора. А това не се случи, защото общината няма интерес да защитава интересите на общината. Явно администрацията работи в защита на частни, лични интереси на фирми, приближени до ГЕРБ и ДПС“, каза на пресконференция лидерът на „Спаси Хасково“ Марин Райчев.

„Областният управител на Хасково има правата да спре и да върне това решение за ново гласуване. Според мен няма нито един жител, който да каже, че това е много изгодно. Областният управител ще защити ли интересите на общината. Срокът не е изтекъл и може да се реагира, но въпросът е дали ще се направи“, каза Валентин Маринов от формацията.

Областният управител Гинка Райчева обясни за Taran.news, че протоколът от последното заседание все още не е при нея. След като се запознае с него едва тогава ще коментира.