НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Страх в Харманли заради нови бежанци

В Харманли хората се притесняват, че от Австрия ще бъдат върнати мигранти и те ще бъдат настанени в лагера в града, който е най-големият в България. Тази позиция изразиха днес от Гражданския инициативен комитет „За Харманли“, когато в града официално заработи подразделение на Жандармерията.

Според тях преди два дни в Народното събрание вътрешният министър е съобщил, че в лагера сега се прави ремонт и след това е твърде възможно капацитетът да бъде увеличен на 2 600 души, които ще бъдат върнати от Австрия. По думите им това изказване на министъра е в противоречие със съобщенията на Държавната агенция по бежанците, откъдето пък са казали, че капацитетът ще бъде намален на 700 човека.

Представителите на комитета участват във временна комисия към местния общински съвет, която има за цел да изясни въпросите около лагера. Иначе техните искания остават същите и те са били вече казани на първото заседание на комисията.

От МВР отчетоха, че в Харманли има нужа от Жандармерия заради по-особената криминогенна обстановка с мигрантите. Сега там ще работят 10 служители на звеното и ще имат 5 автомобила. А в лагера в момента има 1 146 човека.