Коментари

Съдебната власт и политиката се срещнаха в Димитровград. Не е редно това!

Едно безобидно и мижаво събитие в Районен съд Димитровград днес поставя доста въпросителни и в същото време притеснителни въпроси. Събитие, след което човек се пита съдът в Димитровград е едно с адвокати и политически лица ли?

Ученици от местната ПМГ „Иван Вазов“ са гостували на съда по обучителна програма. Дотук няма нищо лошо. Но!

Информация за събитието първо публикува председателят на местния парламент – Гергана Кръстева, която е политическо лице и адвокат и която лично е присъствала на събитието в храма на Темида. Публикацията на Кръстева, във Фейсбук, е часове преди медиите да са получили прессъобщение от съда.

Тези неща не са редни. Това вече е вредно. Защото възниква въпроса – Съд и политика едно и също нещо ли са? И ако са, то нека новият председател на съда в Димитровград – Огнян Гълъбов да излезе и да го каже.

Някой ще сметне, че това е заяждане на дребно. Но не е така, защото, когато говорим за независимост на властите трябва да правим тези разграничения, наистина, а не само на думи. И още нещо, такива срещи между Съдебна власт и ученици имаше и в Хасково, и в Свиленград, и в Харманли. И там председателите на съдилищата не си позволиха никога през годините назад нито веднъж да поканят политическо лице. Има защо, нали?

И защото наистина е тревожно, се обръщам и към председателя на Окръжен съд Хасково – Миглена Тянкова. Г-жо Тянкова, вземете мерки!