НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Съдия от Свиленград смята, че е незаконно да се отнемат коли на пияни

Районен съдия от Свиленград отправи до Конституционния съд искане да се произнесе за шофирането след употреба на алкохол или наркотици. Добринка Кирева смята, че има противоречия в законовия текст. Магистратът е на мнение, че отнемането на автомобилите не е съобразено с принципите на правовата държава, защото няма справедлив баланс между обществения интерес и правата на собственика. Освен това се засяга неприкосновеността на частната собственост без да е налице обществена необходимост от това.

Тези изменения в наказателния кодекс доведоха до много проблеми, защото разпоредбата на ал. 5 от чл. 343б е доста неясна, обясни пред Taran.news Добринка Кирева. По думите й имало спор между съдиите и се получавала разнопосочна практика.

Правораздавателите са обсъждали, че е правен абсурд и че ще последват дела срещу съда заради този текст от закона. Оказва се, че Народното събрание не отговаря какво да се прави, когато подсъдимият тръгне да търси обезщетение, а отговаря съдът, защото е приложил разпоредбата.

Добринка Кирева решила да направи запитване към Констуционния съд, защото отговорът ще дойде по-бързо отколкото, ако се пита Европейският съд.

Миналата година в Районен съд Свиленград са били гледани 37 дела срещу шофьори, които са употребили алкохол или наркотици преди да се качат зад волана, сочи статистиката. По-голяма част от делата в граничния град са завършили със споразумение, обясни Кирева. Оказва се, че повечето хора са съгласни или да им се отнеме МПС-то или да им се присъди неговата равностойност, защото голяма част от извършителите са на трудов договор. Проблеми възниквали и когато колата е семейна имуществена общност или наследствена.

Кирева смята, че текстът на закона е противокунституцонен, защото депутатите предвидили лишаване от свобода, глоба и лишаване от право да се управлява МПС, но освен тези наказания въпросната алинея привнасяла и квази-санкция – конфискация. А то реално не е такова, тъй като това не е средство, а е предмет на престъпление. Такова правно понятие няма в НК, убедена е магистратката от Районен съд Свиленград.

Полицията в Хасковска област се сблъсква и с нов проблем, къде да се съхраняват конфискуваните автомобили. На повечето места паркингите са препълнени и се водят разговори с общините да им отделят допълнителни терени.