НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Съдът в Хасково задържа турски полковник при съмнителни обстоятелства/АУДИО/

Над 6 часа продължи заседанието в Окръжен съд Хасково по делото за вземане на мярка за неотклонение срещу Левент Гьокташ, полковник от запаса на Турция. Заседанието започна вчера в 16 часа, а решението на съда дойде след 22 часа. Според официалната информация той е търсен от Интерпол с червена бюлетина заради убийство, извъшено през 2002 г. Тогава е бил убит писателят и университетски преподавател Неджип Хаблемитоглу.

Дълги години престъплението остава неразкрито, а подозренията са, че е организирано от групировката на проповедника Фетуллах Гюлен, който е противник на сегашния президент Ердоган.

Преди началото на заседанието адвокатът на Гьокташ обяви, че делото е политическо. В съдебна зала задържаният също заяви, че ако бъде върнат в Турция ще стане обект на политически репресии. Съдът в Хасково не видя такова нещо, но съмненията остават по няколко причини.

Левент Гьокташ е арестуван при опита си да премине през зелена граница край Свиленград на 23 август. В граничния град срещу него започва дело. Прокуратурата го освобождава под парична гаранция от 300 лв.

Така възникват много въпроси, които остават без отговор. От една страна – Гьокташ не е ли бил обявен за издирване от Интерпол до този момент? Или това се случва, когато турците разбират, че той е в България? Или някой в българските служби е проспал този момент?

Отново при рутинна полицейска проверка в Свиленград на 3 септември полицаите разбират, че той е търсен и Гьокташ е арестуван. Едва тогава пъзелът започва да се разплита и Турция реагира мигновено.

От българската прокуратура и МВР запазват ледено мълчание, въпреки че случаят вече е в медиите и в България, и в Турция. И по време на делото обвинителят отказа да говори, но неговите твърдения останаха да висят във въздуха.

Левент Гьокташ дълги години е снабдявал чрез фирмата си с боеприпаси турската жандармерия, а с другата си фирма е осигурявал система за сигурност на турските летища. Това стана ясно от представените документи от защитника му Иван Иванов пред съда. Иванов отрече пред българските медии, че Гьокташ е член на групировката на Гюлен, но потвърди, че опасенията на клиента му са, че ще бъде реприсиран, ако бъде екстрадиран в родината му.  

Още от хипотезите на защитата чуйте в звуковия файл

В крайна сметка окръжният съдия Филип Филипов реши, че мъжът трябва да бъде задържан за 40 дни. До този момент обаче все още няма отговор на един голям въпрос, който е: Турция оказва ли натиск на България по този случай?