НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Съдът: Такса смет в Димитровград е незаконна

Административен съд Хасково отмени таксата за битови отпадъци в Димитровград и за село Бодрово, съобщиха от ведомството. Преди известно време таксата бе отменена и за Хасково. Магистратите са преценили, че гласуваната от димитровградските съветници – такса смет е незаконна.

Оказва се, че има допуснато съществено нарушение и то е че не е била обсъдена позицията на жалбоподателя, който е имал възражения.

Освен това съдът смята, че общинският съвет е определил по-висок размер на таксата от необходимия такъв за покриване на материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата.

В решението се посочва също, че незаконосъобразното били определени разходите по дейностите сметосъбиране и транспортиране, предвид калкулиране на същите на база предвидените в план-сметката всички налични съдове тип „Бобър” и тип ”Кофа”, в това число и тези, които са били заявени индивидуално.

Съдът е приел също, че незаконосъобразно в разходната част на план-сметката за гр.Димитровград и с.Бодрово била включена 10% печалба в полза на външните изпълнители на обществени поръчки за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.